30 augusti

Margot Wallström besökte Möckelngymnasiet

Under onsdagen besökte utrikesminister Margot Wallström Möckelngymnasiet i Karlskoga för att träffa förstagångsväljande elever.

Besöket inleddes med lunch med några elever och fortsatte sedan med ett kort föredrag i idrottshallen där eleverna i årskurs tre fick ställa frågor. Margot Wallström började med att berätta att hon rest mycket och att hon sett en både hemsk och underbar värld. Vi lever idag med stora frågor, exempelvis klimathotet som redan nu börjar synas tydligt runt om i världen.

- Vi ser nu vad det innebär med konflikter om mat och uppehälle och det är när man inte längre ser några andra utvägar som till exempel terrorism gror, så klimatet påverkar utrikespolitiken i stor grad.

Två andra stora frågor hon belyste var kärnvapenhotet och rörelser som står för extremism, terrorism och våld och där allt fler länder går mot att vara auktoritära istället för mot demokrati.

Många frågor från eleverna

Sedan var det dags för eleverna att ställa frågor, och många frågor blev det. Bland annat om Sverigedemokraterna, skatter, Nato, kärnvapen, klimatet, ungdomsarbetslöshet, flyktingpolitik och löneskillnader mellan män och kvinnor.

Läs en bok och gå och rösta!

Margot Wallström avslutade med att uppmana eleverna att läsa böcker eftersom det utveckar oss som människor på många olika sätt, och sen så klart att eleverna ska gå och rösta.

- Vi har aldrig haft så många unga i Sverige som nu, och vad de röstar på idag är framtiden för oss och för demokratin. Vi har inte råd att inte använda vår rösträtt, det finns människor i världen som skulle göra vad som helst för att få ha fria demokratiska val. Om ni lär känna fem nya personer här på skolan och övertygar dom att gå och rösta så har ni gjort en jättestor insats för demokratin.

Uppdaterad 2018-08-30 10.02 av Sara Malmborg Norberg