Meny

Karlskoga - Högskoleförberedande

Estetiska programmet - estetik och media

Brinner du för digitala medier som foto och film? Har du en kreativ ådra som du vill utveckla mer? Det estetiska programmet väcker din nyfikenhet kring medier, konst och kultur och förbereder dig för vidare högskolestudier.

Inriktning

  • Estetik och media

Estetisk betyder konstnärlig och handlar mycket om hur olika saker uppfattas av människans alla sinnen. En stor del av konstnärskap och medieproduktion handlar om att påverka, väcka känslor och mana till eftertanke. Programmet utvecklar dina kunskaper inom många olika uttrycksformer som till exempel foto, film, digitalt skapande, journalistik, estetisk kommunikation och reklam.

Mycket av programmets arbete är praktiskt. Du arbetar med kameror, ljudinspelningsutrustning och andra digitala verktyg. Du redigerar bild, film, text och ljud i datorn i olika programvaror. Du får arbeta med både mindre och större projekt, ofta inom skolan men också med uppdrag från riktiga kunder.

Digitala medier i centrum
Du kommer att få uppleva konst och kultur i alla dess former och du kommer även att få skapa, tolka och analysera. De estetiska värderingarna är viktiga inom till exempel kulturvetenskap, historia, språk, teknikutveckling och kommunikation, områden du kommer möta under din utbildning.

På väg mot ditt drömyrke
Möckelngymnasiet erbjuder inriktningen Estetik och media som ger fördjupade kunskaper i digitala medier ur ett estetiskt perspektiv. Ljud, bild och berättande står i centrum. Humanistiska och samhällsvetenskapliga delar är också viktiga i det Estetiska programmet liksom att du får möjlighet att lära dig entreprenörskap och företagande.

När du tar studenten är du förberedd för att gå vidare med högskolestudier för att nå ditt drömyrke, till exempel dataspelsdesigner, ljudtekniker, informatör, lärare, grafisk designer, fotograf eller konstnär.

Utbildningsort

Karlskoga

Ikon högkosleförberedande

Läs mer om programmet

Kille vid dator
Tjejer som fotar

Exempel på yrken:

  • Fotografi
  • Marknadsföring
  • Journalistik
  • Kommunikation

Programmets ämnesfördelning

Diagram kärnämnen estet

Karaktärsämnen

Diagram karaktärsämen estet

Inriktning

Estetik-media

16

Platser

Uppdrag

Från företag

Utställning

Karlskoga konsthall

Bild på Marie Taxén

Eleverna på estetprogrammet har haft i uppdrag att göra en antilangnings-kampanj för publicering i de lokala tidningarna. Eleverna var engagerade och visade dessutom stor kreativitet, löste problem och hade ett imponerande tekniskt kunnande.

Marie Taxén, annonskonsulent

Karlskoga Tidning

Bild på Belinda Bolin

Om du är intresserad av media och estetik är estetiska programmet ett bra val. Här får du tre kreativa och roliga gymnasieår.                                                                                                                                                                    

Belinda Bolin

Fd estetelev

FUNDERINGAR? VI HJÄLPER DIG!

Har du frågor eller funderingar kring programmet, behörigheter, antagning eller hur det är att läsa på gymnasiet?
Ställ en fråga direkt

Uppdaterad 2018-04-03 15.36 av Sara Malmborg Norberg