Meny

Degerfors - Yrkesprogram

Barn- och fritidsprogrammet

Trivs du när du ser att barn, ungdomar och vuxna utvecklas? Gillar du möten med människor med olika behov? Vill du utveckla din ledarroll? Då är barn- och fritidsprogrammet något för dig.

Inriktningar

  • Fritid och hälsa
  • Socialt arbete
  • Pedagogiskt arbete


Barn- och fritidsprogrammet ger dig både de praktiska och teoretiska färdigheter som krävs för att i framtiden arbeta med barn, ungdomar, vuxna eller personer med funktionsnedsättningar. Här handlar mycket av karaktärsämnena om pedagogik – läran om undervisning och utbildning. Med den här utbildningen får du en yrkesutbildning redan på gymnasienivå och du kan börja arbeta som badvakt, barnskötare eller stödassistent direkt efter din gymnasieexamen. Givetvis kan du efter gymnasiet välja att nischa dig mer och vidareutbilda dig till ett specifikt yrke. Genom att välja till de kurser som krävs för vidare studier som individuellt val kan du få allmän högskolebehörighet.

Människor i centrum
Alla de yrkeskategorier som ryms i den här utbildningen innebär en roll där du får möta, assistera och stödja människor. Att kunna samarbeta, kommunicera, vara lyhörd och socialt kompetent är förmågor som är viktiga i arbetet med människor och de får du utveckla ytterligare i den här utbildningen.

Etik, moral och mänskliga rättigheter
Etik och moral är centrala delar i programmet och du får även kunskaper i internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter. Vi diskuterar sociala och kulturella frågor och du lär dig om hälsa och hälsofrämjande arbetssätt.

Utbildningen har också arbetsplatsförlagt lärande, APL, där du får möjlighet att skaffa dig både kunskaper om och erfarenheter från yrkeslivet och olika arbetsplatser.

Inriktningar

Fritid och hälsa
Ger kunskaper om människors fritid och olika fritids- och friskvårdsverksamheter samt om människors hälsa och hälsofrämjande arbete. Inriktningen ger dig också en full simlärarutbildning och yrkeskompetens som badhuspersonal.

Socialt arbete
Utvecklar kunskaper om sociala frågor och verksamheter, bemötande av människor i olika situationer samt stöd och service. Inriktningen ger dig yrkeskompetens att arbeta som stödassistent inom omsorgsområdet.

Pedagogiskt arbete
Ger kunskaper om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter samt om olika pedagogiska verksamheter. Inriktningen ger dig yrkeskompetens att arbeta som barnskötare i förskolan.

Utbildningsort

Degerfors

Kan kombineras med elitidrottsutbildning(NIU):

Fotboll

Ikon yrkesprogram
Ikon idrottsprofil

Läs mer om programmet

Flickor på en äng
Simhopp i badhuset

Exempel på yrken:

  • Våra yrkesutgångar är:
  • Stödassistent
  • Badvakt
  • Barnskötare

Karaktärsämnen
inriktning fritid och hälsa

Diagram karaktärsämnen fritidsinriktning

Karaktärsämnen
inriktning socialt arbete

Diagram karaktärskurser social inriktning

Karaktärsämnen
inriktning pedagogiskt arbete

Diagram

Programmets ämnesfördelning

3

inriktningar

15 v.

 APL

Yrkes-
kompetens

Utbildning

till ledare

FUNDERINGAR? VI HJÄLPER DIG!

Har du frågor eller funderingar kring programmet, behörigheter, antagning eller hur det är att läsa på gymnasiet?
Ställ en fråga direkt

Uppdaterad 2020-01-07 12.34 av Jessica Sjögren