Meny

Degerfors - Yrkesprogram

Barn- och fritidsprogrammet

Trivs du när du ser att barn, ungdomar och vuxna utvecklas? Gillar du möten med människor med olika behov? Vill du utveckla din ledarroll? Då är barn- och fritidsprogrammet något för dig.

Inriktningar

  • Fritid och hälsa
  • Socialt arbete
  • Pedagogiskt arbete

Barn- och fritidsprogrammet ger dig både de praktiska och teoretiska färdigheter som krävs för att i framtiden arbeta med barn, ungdomar, vuxna och personer med funktionshinder. Här handlar mycket av karaktärsämnena om pedagogik – läran om undervisning och utbildning. Med den här utbildningen får du en yrkesutbildning redan på gymnasienivå och du kan till exempel arbeta som elevassistent, badvakt, personlig assistent och boendestödjare. Givetvis kan du efter gymnasiet välja att nischa dig mer och vidareutbilda dig till ett specifikt yrke. Genom att välja till de kurser som krävs för vidare studier som individuellt val får du allmän högskolebehörighet.

Människor i centrum
Alla de yrkeskategorier som ryms i den här utbildningen innebär en roll där du får möta, assistera och stödja människor. Att kunna samarbeta, kommunicera, vara lyhörd och socialt kompetent är förmågor som är viktiga i arbetet med människor och de får du utveckla ytterligare i den här utbildningen.

Etik, moral och mänskliga rättigheter
Etik och moral är centrala delar i programmet och du får även kunskaper i internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter. Vi diskuterar sociala och kulturella frågor och du lär dig om hälsa och hälsofrämjande arbetssätt.

Utbildningen har också arbetsplatsförlagt lärande, APL, där du får möjlighet att skaffa dig både kunskaper om och erfarenhet från yrkeslivet. Du har också möjligheten att göra APL i Skottland.

Inriktningar

Fritid och hälsa
Ger kunskaper om människors fritid och olika fritids- och friskvårdsverksamheter. Inriktningen ger dig också en full simlärarutbildning och yrkeskompetens som badvakt.

Socialt arbete
Utvecklar kunskaper om sociala frågor och verksamheter, bemötande av människor i olika situationer samt stöd och service. Inriktningen ger dig yrkeskompetens att arbeta som stödassistent inom omsorgsområdet.

Pedagogiskt arbete
Inriktningen ger dig kunskaper om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter samt om olika pedagogiska verksamheter. Den förbereder dig för arbete som till exempel barnskötare i förskolan eller elevassistent i skolan.

Utbildningsort

Degerfors

Kan kombineras med elitidrottsutbildning(NIU):

Fotboll
Ishockey

Ikon yrkesprogram
Ikon idrottsprofil

Läs mer om programmet

Flickor på en äng
Simhopp i badhuset

Exempel på yrken:

  • Stödassistent
  • Badvakt
  • Personlig assistent
  • Boendestödjare
  • Vidare studier kan leda till polis och lärare

Karaktärsämnen
inriktning fritid och hälsa

Diagram karaktärsämnen fritidsinriktning

Karaktärsämnen
inriktning socialt arbete

Diagram karaktärskurser social inriktning

Karaktärsämnen
inriktning pedagogiskt arbete

Diagram

Programmets ämnesfördelning

2

inriktningar

15 v. APL

utbyte med Skottland

Yrkes-
kompetens

Utbildning

till ledare

Jag är väldigt nöjd med skolan och alla lärare. De var väldigt hjälpsamma och skötte sitt jobb på ett proffsigt sätt. Jag fick jobb direkt efter studenten så BF är ett väldigt bra program!

Martin Fahlin, student 2015 

Barn- och fritidsprogrammet

Genom Möckelngymnasiet har det kommit fram många bra simlärare under åren.

Joakim Eriksson, badmästare 

Strandbadet, Karlskoga

FUNDERINGAR? VI HJÄLPER DIG!

Har du frågor eller funderingar kring programmet, behörigheter, antagning eller hur det är att läsa på gymnasiet?
Ställ en fråga direkt

Ansökningsperiod: 9 januari 2017 - 15 februari 2017

Uppdaterad 2017-09-05 08.51 av Sara Malmborg Norberg