Meny

Karlskoga - Yrkesprogram

El- och energiprogrammet

Är du teknikintresserad och vill ha ett jobb direkt efter gymnasiet? El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram för dig som vill arbeta med problemlösning både teoretiskt och praktiskt. På El- och energiprogrammet får du arbeta med elinstallation och system för automatiserad produktion.

Inriktningar

  • Elteknik
  • Automation

Här får du läsa fler yrkesämnen än sådana ämnen du läst i grundskolan och i undervisningen varvas teori och praktik. Utbildningen gör dig redo för arbetslivet direkt efter gymnasiet och du får en kompetens som är eftertraktad.

Säkerhet och internationella standarder
Yrken inom programmet är nära kopplade till säkerhetsfrågor på flera plan. Du kommer att lära dig en hel del om både nationella och internationella överenskommelser och avtal gällande informations- och arbetssäkerhet, arbetsmiljö, teknologi och olika typer av standarder (idag handlar det ofta om EU-standarder).

Inom yrkesområdet arbetar du med en hel del beräkningar av olika slag och därför är matematik och fysik viktigt. Även engelska är ett centralt ämne då det tekniska området är internationellt.  

El- och energiprogrammet innehåller både utbildning i skolan och arbetsplatsförlagt lärande, APL.

Bred yrkesutbildning
Du kan efter utbildningen arbeta med produktion, installation och distribution av el-, energi- och vattensystem. Exempel på yrken är tekniker inom bland annat installation, automation, larm och säkerhet, tele- och kommunikation samt resemontör. För att få behörighet som elektriker behöver du göra 1 600 timmar (ca 1 år) som lärling på ett företag.

Högskolebehörighet
Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att planera dina studier. Be din studie- och yrkesvägledare om hjälp med vilka kurser du behöver läsa.

Inriktningar

Elteknik
Elteknik ger kunskaper i att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm samt tv- och datanät.

Automation
Inom automation får du lära dig att planera, installera och sätta automatiserade produktionssystem i drift. Inriktningen omfattar även underhållsarbete och felsökning industriella anläggningar.

Utbildningsort

Karlskoga

Ikon yrkesprogram

Läs mer om programmet

Killar i lektionssal
Kille som kopplar el

Exempel på yrken:

  • Installationstekniker
  • Automationstekniker
  • Industrielektriker
  • Resemontör

Karaktärsämnen
inriktning automation

Deagarm karaktär a

Karaktärsämnen
inriktning elteknik

Deagarm karaktär a

Programmets ämnesfördelning

Diagram ämnesfördelning

16

platser

Samarbete

lokala företag

Bred

utbildning

APL

FUNDERINGAR? VI HJÄLPER DIG!

Har du frågor eller funderingar kring programmet, behörigheter, antagning eller hur det är att läsa på gymnasiet?
Ställ en fråga direkt

Uppdaterad 2020-09-15 10.32 av Jessica Sjögren