Meny

Karlskoga - Yrkesprogram

Handels- och administrationsprogrammet

Gillar du att jobba med service och försäljning? Funderar du på att starta eget företag? Vill du snabbt börja jobba i en framtidsbransch? Då är handels- och administrationsprogrammet något för dig.

Inriktning

  • Handel och service

Handels- och administrationsprogrammet är en utbildning som varvar både teori och praktik. Här får du kunskaper om hur man utifrån kundens behov arbetar effektivt med att erbjuda rätt varor och tjänster. Du får lära dig hur man gör bra inköp och hur försäljning sker på ett serviceinriktat sätt såväl ”öga mot öga” som via internet. Du får också jobba med reklam och varuvisningar. I årskurs 3 kommer du att var ute på APL (arbetsplatsförlagt lärande) två dagar i veckan och i skolan tre dagar.

Stor variation av framtida yrken
Både internationellt och inom Sverige handlar vi allt mer med såväl varor som tjänster. Det finns många små företag och stora kedjor som är verksamma inom handel och service. På de flesta arbetsplatser finns arbetsuppgifter inom försäljning, marknadsföring och administration. Detta får du möjlighet att prova på under din APL och många av programmets elever har genom åren fått jobb på sina APL-platser. Försäljning och service är framtiden och några exempel på yrken är butikssäljare, inköpare, marknadsassistent, receptionist och ekonomiassistent.

Genom att välja till några kurser kan du även få högskolebehörighet. Svenska 2 är obligatorisk kurs på programmet. Programmet kan även läsas som lärlingsutbildning

Entreprenörskap och eget företagande
Under utbildningen får du också kunskap om hur man startar och driver företag. Vi samarbetar med Ung Företagsamhet och detta ger dig möjlighet att driva ett eget UF-företag.

Utbildningsort

Karlskoga

Ikon yrkesprogram

Läs mer om programmet

Kille på praktik på bensinmack
Elever i klassrum

Exempel på yrken:

  • Detalj- och partihandel
  • Marknadsföring
  • Inköp
  • Logistik
  • Kundservice
  • Näthandel

Programmets ämnesfördelning

Diagram kursfördelning

Karaktärsämnen

 

Diagram karaktärsämnen

APL

22 veckor

22

skolförlagda
platser


UF

företag

FUNDERINGAR? VI HJÄLPER DIG!

Har du frågor eller funderingar kring programmet, behörigheter, antagning eller hur det är att läsa på gymnasiet?
Ställ en fråga direkt

Uppdaterad 2020-09-30 09.49 av Jessica Sjögren