Meny

Karlskoga - Yrkesprogram - Collegestatus

Industritekniska programmet

Har du kreativa idéer och vill du lära dig att producera med avancerade maskiner? På industritekniska programmet får du möjlighet att med modern datateknik omsätta modeller till verkliga produkter av hög kvalitet. Programmet är utformat i nära samarbete med branschen vilket ger dig en efterfrågad kompetens och möjlighet att jobba direkt efter studierna.

Inriktningar

Produkt-  och maskinteknik
Svetsteknik

Det kommer i framtiden att vara en stor efterfrågan på industritekniker inom områden som driftssäkerhet, produkt-, maskin- och svetsteknik, både i Sverige och i andra länder. Utbildningen på Industritekniska programmet har ett stort inslag av praktiskt arbete, blandat med teoretiska baskunskaper. Vår maskinpark motsvarar de flesta krav man kan ställa på en modern tillverkning. På Industritekniska programmet kommer du att jobba mycket nära företag i branschen vilket ger dig stora möjligheter till sommarjobb och arbete efter gymnasiet.

Att utveckla förmågan att vara nytänkande och se möjligheter är ett givet inslag i utbildningen. Du får lära dig att använda olika typer av industriteknisk utrustning, bearbeta material och kvalitetssäkra resultatet. Du lär dig de moment som en produktionsprocess består av och får insikt om råvaror, energi och miljö.

Börja jobba direkt

Industritekniska programmet gör dig redo för arbetslivet direkt efter gymnasiet och ger en god grund till fortsatta studier. För att få grundläggande behörighet för högskolestudier måste du välja ett särskilt kurspaket som individuellt val. Efter några år i yrket och kompletterande studier kan du till exempel arbeta som maskiningenjör, produktionstekniker, produktionsplanerare, teknisk säljare, konstruktör och produktionschef.

Inriktningar

Produkt- och maskinteknik
Inriktningen lär dig hantera industriell utrustning och bearbeta olika material i maskiner, med mycket hög noggrannhet. Viktiga kurser är datastyrd produktion, produktutrustning och produktutveckling. Efter gymnasiet kan du arbeta som maskinoperatör, men också inom design, konstruktion och produktion.

Svetsteknik
Inriktningen lär dig olika tekniker och arbetsmoment för att svetsa och bearbeta plåt. Efter gymnasiet kan du arbeta som internationell licenssvetsare i många olika yrken.

Collegestatus

Industritekniska programmet är certifierat Teknikcollege, vilket ges till utbildningar av hög kvalité som uppfyller vissa kriterier. Det innebär också ett nära samarbetet med det lokala näringslivet som aktivt deltar i undervisningen. Några företag som är engagerade i utbildningen är BAE Systems, Outokumpu, Partnertech, Deform, SAAB Group, Bharat Forge, Br. Axelssons Plåtslageri, Karlskoga CNC Quality med flera.

Läs mer på www.teknikcollege.selänk till annan webbplats

Utbildningsort

Karlskoga

Kan kombineras med elitidrottsutbildning (NIU):

Ishockey

Baseboll/softboll

Ikon yrkesprogram
Ikon teknikcollege

Läs mer om programmet

Svetsade saker
Elever framför dator

Exempel på yrken:

  • CNC-operatör
  • Svetsare
  • Montör
  • Processoperatör
  • Reparatör

Karaktärsämnen
produkt och maskinteknik

Diagram karaktär produkt och maskinteknik

Karaktärsämnen
svetsteknik

Diagram karaktär svets

Programmets ämnesfördelning

Diagram kursfördelning

16

platser

20-tal

samarbets-partners

Teknik-college


Extra APL

i åk 3

FUNDERINGAR? VI HJÄLPER DIG!

Har du frågor eller funderingar kring programmet, behörigheter, antagning eller hur det är att läsa på gymnasiet?
Ställ en fråga direkt

Uppdaterad 2019-12-10 14.27 av Jessica Sjögren