Meny

Karlskoga - Yrkesprogram

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Programmet kan även sökas som lärlingsutbildning.

Drömmer du om att jobba med mat, servering och dryck? Gillar du att laga mat, skapa härliga måltidsupplevelser och ge bra service? Vill du ha en utbildning som kan ta dig till resten av världen? På programmet blandas teori, praktik och arbete i vår egen restaurang för att ge dig de kunskaper som behövs för att direkt efter examen kunna arbeta inom restaurang- och livsmedelsbranschen.

Inriktning

  • Kök och servering

Utbildningen ger dig under de två första läsåren grunderna i matlagning, servering och livsmedelsproduktion. Inför det tredje och sista året väljer du fördjupad inriktning inom matlagning eller servering. Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig en mycket god inblick i yrkesrollen, bland annat genom APL (arbetsplatsförlagt lärande) som ger dig en verklig förståelse för branschen och yrket.

Samarbete för en lyckad helhetsupplevelse

Måltiden som helhet är central i utbildningen och för att skapa en helhetsupplevelse krävs god kunskap om mat och dryck men även inom områden som service, näringslära, kommunikation, planering och ekonomi. För att du ska få lära dig i en verklig miljö driver vi restaurang Möckeln med lunchservering och bokningar där du får arbeta med mat och servering direkt mot gäster. Att jobba med cateringuppdrag ingår också i utbildningen.

Närodlat och internationellt skapar dynamik

Matkulturen blir mer och mer internationell. Samtidigt ökar efterfrågan på lokala och närodlade råvaror vilket skapar en mångkulturell dynamik inom restaurangbranschen. Därför finns det inslag i utbildningen som behandlar andra länders matkulturer och arbetssätt.

Ytterligare moment i utbildningen är arbetsmiljö, försäljning, hygien, specialkost och alkoholservering. Etiska aspekter såsom djurhållning, odling, transporter och förädling diskuteras också. Du kommer att lära dig knepen för att framgångsrikt bemöta och få verktygen för att presentera varor på ett inbjudande sätt.

Efter examen kan du även välja att läsa vidare på Yrkeshögskola, olika restaurangutbildningar i Sverige och utomlands eller läsa in grundläggande högskolebehörighet för vidare studier på högskolan.


Utbildningsort

Karlskoga


Ikon yrkesprogram

Läs mer om programmet

Elever i köket
Tallrik med mat

Exempel på yrken:

  • Kock
  • Kallskänka
  • Servitör
  • Bartender

Karaktärsämnen fördjupning matlagning

Diagram karaktär matlagning

Karaktärsämnen fördjupning servering

Diagram karaktär servering

Programmets ämnesfördelning

Diagram kursfördelning

Matlagning

Servering


24

platser

APL

Stipendier

från branschen

FUNDERINGAR? VI HJÄLPER DIG!

Har du frågor eller funderingar kring programmet, behörigheter, antagning eller hur det är att läsa på gymnasiet?
Ställ en fråga direkt

Uppdaterad 2020-09-15 10.35 av Jessica Sjögren