Meny

Karlskoga - Yrkesprogram - Collegestatus

Vård- och omsorgsprogrammet

Tycker du om att ta hand om och vårda människor som behöver din hjälp? Vill du ha ett viktigt arbete som ger dig mycket tillbaka? Vill du arbeta inom ett område med många olika karriärvägar? Då är vård- och omsorgsprogrammet något för dig. Jobb finns – både i Sverige och utomlands!


Vård- och omsorgsprogrammet passar dig som tycker om att samarbeta, ta ansvar för dig själv och andra samt siktar på att få ett yrke med mycket människokontakt. Du lär dig mycket om hur vi människor fungerar och vilka behov vi kan ha av omvårdnad och omsorg. Du får även kunskap om hur kroppen är uppbyggd, om vanliga sjukdomar och hur de kan botas eller förebyggas. Särskilt viktigt är att du får ökade kunskaper om hur människor kan reagera då de är sjuka eller hamnar i en svår situation.

Under utbildningen har du minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) som ger dig en inblick i ditt kommande yrkesliv.

Hälsoperspektiv och människors lika värde

Vi utgår från en människosyn som betonar människors lika värde, mänsklig värdighet, livskvalitet och välbefinnande. Du får utveckla dina kunskaper om människan i olika åldrar ur biologiska, psykologiska, sociala, kulturella och existentiella aspekter. Hälsoperspektivet och livstilens betydelse för en god hälsa löper som en röd tråd genom utbildningen.

Vården - en spännande värld i ständig förändring
Vården är en framtidsbransch och den medicintekniska utvecklingen går snabbt vilket ger möjlighet till många olika karriärvägar. Behovet av kunniga medarbetare ökar kraftigt de närmaste åren. Efter utbildningen kan du välja att arbeta direkt som exempelvis undersköterska eller personlig assistent. Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram. Genom att läsa engelska 6 och svenska 3 som individuellt val har du högskolebehörighet direkt efter programmet.

Vård- och omsorgscollege

Programmet är ett certifierat Vård- och omsorgscollege vilket innebär att utbildningen är kvalitetssäkrad. Vi har ett nära samarbete med Region Örebro län och kommunerna för att hela tiden förnya utbildningen och anpassa den efter verkligheten. Samarbetet gör att vi kan garantera dig kvalitativ praktik med utbildade handledare. Du knyter värdefulla kontakter som kan ge möjligheter till bland annat sommarjobb.

Utbildningsort

Karlskoga

Ikon yrkesprogram
Ikon vård och omsorgscollege

Läs mer om programmet

Flickor med dockor
Kille med hjärta

Exempel på yrken:

  • Undersköterska inom hälso-och sjukvård och kommunal verksamhet
  • Personlig assistent
  • Omsorgspersonal inom LSS verksamhet
  • Elevassistent

Karaktärsämnen

Diagram voo

Programmets ämnesfördelning

Diagram kursfördelning

1

Fördjupning

32

platser

APL

15 veckor

College

Vård- och omsorg

FUNDERINGAR? VI HJÄLPER DIG!

Har du frågor eller funderingar kring programmet, behörigheter, antagning eller hur det är att läsa på gymnasiet?
Ställ en fråga direkt

Uppdaterad 2019-12-10 14.30 av Jessica Sjögren