Meny

Karlskoga - Yrkesprogram

VVS- och fastighetsprogrammet

Vill du ha ett omväxlande och kreativt arbete som ligger i tiden. Är du praktiskt lagd och vill arbeta med installation, service och underhåll av värme- och sanitetssystem? Gillar du att lära dig på plats i riktig miljö? Då är vår utbildning inom VVS något för dig.

Inriktning

  • VVS

Programmet ger dig kunskap om uppbyggnad, installation och underhåll av olika vatten-, avlopp- och värmeinstallationer liksom vilka branschregler och bygglagar som gäller. Vi utbildar dig i de verktyg och förekommande vvs-material som används inom branschen. Svetsning med olika metoder är också en stor del inom utbildningen.

Energi- och miljöfrågor allt viktigare
I utbildningen lär du dig att optimera och anpassa olika värme-, avlopps-, vatten- och ventilationssystem för att minska energiåtgång och miljöpåverkan. Du får även praktisk kunskap om miljö, ekologi och resursanvändning. Du lär dig vilka system och produkter som passar bäst vid nybyggnad, ombyggnad, reparation, underhåll och installation.

En annan viktig del av studierna handlar om att utveckla den sociala kompetensen och servicekänslan. Yrkena som väntar efter studenten kräver kontakter med entreprenörer, beställare och kunder och en nyckel till framgång är att kunna ta hand om dem på bästa sätt.

Lär dig yrket i verklig miljö
Programmet innehåller mycket praktisk träning och du får även öva dina färdigheter på en riktig arbetsplats under de olika APL-perioderna (arbetsplatsförlagt lärande). Där lär du dig yrket i en verklig arbetsmiljö och får känna på yrkeskulturen och hur det fungerar med arbetskamrater och teamwork. Efter gymnasiestudierna när du fått din yrkesexamen kan du börja arbeta inom området men för att bli licensierad VVS-montör krävs ytterligare lärlingstid på 3 200 timmar.

Kan kombineras med elitidrottsutbildning (NIU):

Ishockey

Baseboll/softboll

Utbildningsort

Karlskoga

Ikon yrkesprogram
Ikon idrottsprofil

Läs mer om programmet

Kille som svetsar
Logo förstklassig skola

Exempel på yrken:

  • VVS-montör
  • Rörsvetsare
  • Resemontör
  • Sprinklermontör

Programmets ämnesfördelning

Diagram karaktär

Karaktärsämnen

 

Diagram kursfördelning

Bred

utbildning

16

platser

Många

samarbets-partners

Välutrustad

verkstad

FUNDERINGAR? VI HJÄLPER DIG!

Har du frågor eller funderingar kring programmet, behörigheter, antagning eller hur det är att läsa på gymnasiet?
Ställ en fråga direkt

Uppdaterad 2020-05-18 14.43 av Jessica Sjögren